19 avgusta, 2019
  • 0 views
  • By e-mobilni

Koliko porabi električni avtomobil? Električni avtomobil porabi veliko manj, kot si lahko predstavljate. Poraba (v kWh) je odvisna od vozila samega, od načina vožnje, od trenutnih porabnikov vključenih na vozilu in tudi velikosti akumulatorja. Vozila z zmogljivejšimi baterijami imajo več avtonomije in seveda potrebujejo več energije, da se popolnoma napolnijo. Povprečni električni avtomobili na trgu imajo v povprečju baterije z zmogljivostjo med 25 kWh in100 kWh, Z prevoženo razdaljo v kilometrih z enim polnjenjem med 110 in 500+ km po polni obremenitvi.

Primer:  Električno vozilo z baterijo 25 kWh ima lahko avtonomijo- doseg približno 160 kilometrov. Potrebno je slabih 7 ure, da se ta baterija popolnoma napolni, če uporabljamo moč 3,7 kW. ( 16A na enofaznem priključku) Teh 25kWh porabljene energije, ki jo je potreboval vaš avto za polnjenje baterije se neposredno prišteje k  običajni porabi električne energije vašega doma po obstoječi tarifi. Zmogljivejša polnilna postaja porabi oziroma dostavi enako količino elektrike vaši bateriji v vozilu, samo vozilo je hitreje napolnjeno in pripravljeno za uporabo.

Pomemben parameter za razumevanje koliko porabi električni avtomobil je razmerje  kWh/ km (kilovatna ura na 100 km), ki ga lahko primerjamo z razmerjem  l/ 100 km (litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov), ki prikazuje porabo energije v vozilu. Povprečna poraba električnega avtomobila na trgu je približno 6 do 8 km / kWh oziroma nam bolj domače je cca 12-16 kWh na 100 prevoženih kilometrov, kar je odvisno tudi od voznikovega načina vožnje, prižganih drugih porabnikov kot so klima, gretje, luči itd..