4 stvari na katere je treba pomisliti, pred namestitvijo: domače električne polnilne postaje

 • Primerna lokacija

  Primerna lokacija

  je seveda v bližini, kjer ponavadi parkirate svoj električni avto, zunaj na steni hiše ali garaže, v garaži, lahko tudi na posebnem stojalu na dvorišču ipd. Do mesta polnilne postaje je treba pripeljati tudi električno instalacijo. Dolžine polnilnih kablov od polnilnice do avtomobila so ponavadi cca 3-4 m
 • Priprava električne instalacije

  Priprava električne instalacije

  je v osnovi pripeljati do lokacije polnilnice primeren kabel ustrezne debeline- preseka, glede na moč polnilnice in razdaljo od električne razdelilne omarice. Priporočamo, da vam to naredi električar.
Enel x JuiceBox_product_Domača polnilna postaja
 • Priprava priključka v elektro omarici

  Priprava priključka v elektro omarici

  Poleg priključitve nove instalacije v elektro omarico je potrebna vgradnja zunanje: RCD in MCB zaščite pred preobremenitvijo, ki zaščiti polnilnico, kable in tudi avto. Iz več razlogov priporočamo pripravo trifazne instalacije, če je to seveda mogoče
 • Zaščita pred udarom strele

  Zaščita pred udarom strele

  Na objektu priporočamo vgradnjo ustrezne prenapetostne zaščite na strani razvodne omarice, ki ščiti polnilnico in posledično avtomobil pred napetostnimi sunki in motnjami iz električnega omrežja

Domača električna polnilna postaja- za brezskrbno mobilnost

Glede na navade oziroma naravo uporabe avtomobila, kot osnovnega prevoznega sredstva smo prepričani, da se brezskrbna električna mobilnost v resnici začne doma – rečemo jim: Domača električna polnilna postaja. Ko imamo vsak dan razpoložljiv čas, prostor in infrastrukturo za polnjenje električnega avtomobila, takrat lahko rečemo, da smo lahko brezskrbni.  Naš električni priključek v domači garaži, na steni domače hiše ali na stebričku ob lastnem parkirnem mestu naredi vaš električni avtomobil uporaben. Trenutno dejstvo je, da se električni avto v več kot 60% potrebnega časa za polnjenje, polni doma na lastni infrastrukturi. V nadaljevanju smo zbrali nekaj osnovnih informacij kaj je potrebno vedeti za namestitev polnilne postaje. Nadalje, ko imamo postajo izbrano, kaj je treba pripraviti, kdo to lahko naredi in tudi koliko približno to stane. Za izbiro polnilne postaje prosimo obiščite našo podstran: Kako izbrati polnilno postajo?

 

Domača električna polnilna postaja: Kako postopati ob postavitvi polnilne postaje na obstoječem objektu, ki že ima obstoječo primerno električno napeljavo?

Ko izberete polnilno postajo iz programa JuiceBox, napotke kaj je treba upoštevati pri izbiri polnilnice najdete tule: Kako izbrati polnilnico, sledijo naslednji koraki:

 • ob potrditvi naše ponudbe vam pošljemo navodila za pripravo lokacije; ta vsebujejo montažno šablono, shemo za priklop na trifazno ali enofazno instalacijo, katere so potreben zaščite za polnilno postajo itd.
 • vaš električar na podlagi navodil pripravi napeljavo in nas obvesti, da je to delo izvedeno
 • potem naši monterji opravijo postavitev-montažo polnilne postaje vključno z zagonom
 • uporabnikom na licu mesta nudimo tudi izobraževanje kako se s postajo upravlja

Lahko pa se odločite, da vse zgornje naredi naš pogodbeni električar. Montaža polnilne postaje-paketi storitev

 • JuiceBox ENEL X

  JuiceBox ENEL X

  Privlačna in zmogljiva polnilnica
 • Vodniki po e-mobilnosti

  Vodniki po e-mobilnosti

  Osnovni pojmi, napotki za polnjenje EV, Časi polnjenja, Zakaj električni avtomobil itd.
 • Pogosta vprašanja

  Pogosta vprašanja

  Splošno na temo električne mobilnosti in na temo polnilne postaje
Naročite ogled in svetovanje na domu!

Naročite ogled in svetovanje na domu!

 • Optimalna izbira polnilne postaje za vas
 • Svetovanje o sami lokaciji polnilne postaje
 • Pregled obstoječe električne napeljave
 • Pregled razvodne priključne hišne električne omarice

Pogosta vprašanja

Ali je nujno, da je v hiši trifazni priključek, če želimo postaviti polnilno postajo?

Glede na to da je v Sloveniji na voljo priključitev objektov na trifazno električno napeljavo bi bilo smotrno, da se načrtuje napeljavo s trifaznim priklopom. Čeprav je večina vozil na trgu trenutno izkorišča le enofazno polnjenje, kar se bo v prihodnosti sigurno spremenilo, se s tem izognete ponovnim stroškom ob nakupu novega električnega vozila.

Vse JuiceBox polnilne postaje lahko priključite tako  enofazno kot tudi trofazno, torej ne glede na tip električnega priključka se JuiceBox lahko uporabi. Seveda obstajajo tudi modeli JuiceBox JB03 in JB07, ki pa sta zasnovana samo za enofazni priklop. Je pa pri enofaznem priklopu potrebno biti pozoren na obremenitev enofaznega priključka z drugimi porabniki, da se nam ne zgodi, da bi zaradi preobremenitve prišlo do izpada varovalke.

Ali potrebujem za postavitev hišne polnilne postaje kakšna posebna soglasja ali dovoljenja?

Domača polnilna postaja ne zahteva oziroma zanjo ni potrebno pridobiti nobenih soglasij, saj se te postaje priključujejo direktno na obstoječe hišno omrežje odjemalca.

Zakon o gradnji objektov za enostavne objekte, v kar so razvrščene tudi polnilne postaje za električna vozila, ne zahteva gradbenega in uporabnega dovoljenja.

Kakšni so približni stroški priprave za postavitev polnilne postaje?

Stroški priprave so odvisni od vrste napeljave in tudi, ali to delamo na obstoječem ali na novem objektu. Pri novem objektu so stroški priprave relativno nizki, če pa polnilnico planiramo na obstoječem objektu, potem pa je seveda potreben poseg v tak objekt. Tu je treba upoštevati poleg samega električnega kabla in posega v hišno omarico, še kakšna gradbena dela, kot so preboji sten, nadomenta instalacija itd.

Po trenutnih izkušnjah s strani naših partnerskih podjetij, ki se ukvarjajo z elektroinstalacijami so takšni stroški cca 200 eur

Kakšno priključna moč bi bila primerna v hiši kjer se oziroma se bo polnil električni avto?

Včasih bi rekli “od viška ne boli glava” vendar to s stroškovnega vidika vedno ni najbolj racionalno.

Kar smo omenili že večkrat je dejstvo, da trenutno so na trgu vozila, ki izkoriščajo le enofazno polnjenje max do 7,4 kW. čeprav se to z baterijami večjih kapacitet spreminja. Treba je vedeti, da bo električno vozilo največji porabnik električne energije v gospodinjstvu in na eni fazi, ki jo obremenjuje vozilo imamo priklopljene tudi druge večje porabnike, kot so indukcijski štedilnik ali kuhalna plošča, klimatska naprava, toplotna črpalka itd. V tem primeru je treba časovno načrtovati polnjenja in moči polnlnice, kar se seveda z programsko opremo, ki jo nudimo pri naših polnilnih postajah, enostavno pred programira.

Vseeno pa priporočamo uporabo trofazne ga priključka. V Sloveniji so povprečne varovalke na trofaznem priključku 3 x 20 A, verjetno pa je priključna moč, ki jo plačuje gospodinjstvo še nižja.  Da bi se izognili težavam kot so izpad in preobremenjenost priključka-varovalk na enofaznem priključku in zagotovili, da bi vse delovalo takrat, kadar posamezno napravo rabite svetujemo zmogljivost glavnih hišnih varovalk 3 x 25 A.

Kako je polnilnica zaščitena pred strelo oziroma prenapetostjo?

Domača polnilna postaja oziroma večina polnilnih postaj, ki niso za komercialno-poslovno rabo, same po sebi nimajo vgrajenih posebnih prenapetostnih zaščit. Za zaščito pred strelo oziroma induktivnem udaru priporočamo vgradnjo posebnih prenapetostnih zaščit v hišni elektro omarici, ki bo zaščitila polnilnico in posledično tudi avtomobil pred napetostnimi sunki in ostalimi motnjami iz električnega omrežja. Take prenapetostne zaščite niso prav poceni. Priporočamo, da se ob nevihtah avtomobil ne polni, enako kot recimo izključimo druge naprave iz električnega omrežja v takih situacijah.

Ali je možno oziroma kako lahko nekdo postavi polnilnico v skupni garaži večstanovanjskega objekta?

To bi lahko opisali kot precejšen organizacijski izziv, namreč poleg samih izvedbenih stroškov so tu potrebna tudi soglasja etažnih lastnikov., vprašanja so tudi ali so parkirna mesta lastniška ali so skupna itd.

V vsakem primeru se je treba posvetovati z upravnikom objekta in posledično z etažnimi lastniki, doseči dogovor tako o stroških izvedbe, kot tudi o delitvi stroškov za električno energijo.

Glede na to, da se bo število električnih avtomobilov v prihodnosti povečalo, torej posledično bodo kmalu več kot eden ali dva električna avtomobila na večstanovanjski objekt, bi bilo pametno da se že pri projektu gradnje takih objektov načrtuje polnilna mesta in s tem povezane storitve odjema.