Pogosta vprašanja

Spodaj smo zbrali odgovore na pogosta vprašanja, ki nam jih uporabniki največkrat zastavljate na temo električne mobilnosti. Nekatera vprašanja so bolj splošno druga malo bolj usmerjena  tudi v električne avtomobile in vse kar je povezano s samim polnjenjem električnih vozil doma, na poti, v službi, na javnih polnilnicah.Ne glede na teme, ki smo jih izbrali in pokrili se še vedno najde en kup vprašanj na katere spodaj nismo odgovorili. Če imate kakršnokoli vprašanje na temo e-mobilnosti nam ga prosim posredujete preko podstrani: Kontakt in potrudili se bomo odgovoriti v  najkrajšem možnem času. 

Za lažje iskanje smo vprašanja in odgovore razdelili na dve večji podskupini:
 • Na splošno o električni mobilnosti
 • Polnilne postaje in polnjenje

Polnilne postaje in polnjenje

Kako lahko JuiceBox pomaga pri zmanjšanju emisij?

JuiceBox ENEL X nadzorujete in upravljate preko JuiceNet aplikacije.  Z njo lahko optimizirate polnilne čase in polnite vaš avtomobil ceneje ob nižjih tarifah. Poleg tega JuiceNet omogoča tudi integracijo sistema čistejšega odjema elektrike pridobljene iz vetrnih in fotovoltajičnih elektrarn, kar pripomore k zmanjšanje emisij. Seveda je to pogojeno z storitvijo vašega ponudnika energije, oziroma z integracijo lastnega sistema pridobivanja električne energije.

S katerimi modeli električnih vozil so ENEL X JuiceBox polnilne postaje združljive?

JuiceBox domače polnilne postaje delujejo oziroma so kompatibilne z vsemi trenutnimi znamkami električnih vozil, ki uporabljajo standardni Type 2 priključek.

Ali lahko polnim moj električni avto doma?

Da! Večina lastnikov električnih vozil ima domačo polnilno postajo, kjer se izvaja primarno polnjenje električnega avtomobila.To je tudi iz večih razlogov glavna točka za polnjenje vašega vozila. Napotki za izbiro polnilne postaje!

Običajno električna vozila počivajo v vaši garaži nekaj ur na dan in večinoma ponoči; zato je zelo priročno, da imate električni polnilnik neposredno na svojem parkirišču ali v garaži, tako da lahko ves čas, ko ste doma, polnite svoj avto. Na ta način bo vaš avto vedno pripravljen, ko bo to potrebno.

Ali lahko za polnjenje vozila uporabim navadno šuko vtičnico?

Načeloma Da, vendar le občasno in pozorno. Običajna instalacija z običajnimi napajalnimi vtičnicami niso zasnovane za velike moči in za več zaporednih ur delovanja. Električni avtomobil postane največji porabnik oz. najpomembnejši električni “aparat” hiše in zato zahteva posebno skrb in varnost. Še posebej, ker se polnjenje dogaja večinoma ponoči v garaži, brez direktnega nadzora. Zato moramo sprejeti vse potrebne previdnostne ukrepe, da bomo v našem domu imeli varno točko za polnjenje.

Zato priporočamo oziroma, v skladu z napotki za polnjenje, vgradnjo namenske polnilne postaje, ki je industrijske narave, je robustna in varnejša kot običajen Schuko.

Osnovne porednosti naših JuiceBox polnilnih postaj so:

 • do 10x hitrejše polnjenje
 • Varnost
 • Pametno upravljanje in nadzor preko aplikacije JuiceNet za iOS in Android
 • Enostavno prilagajanje moči s katero polnilna postaja, v določenih delih dneva, razpolaga za polnjenje vozila., s tem zagotovite normalno delovanje drugih električnih odjemalcev ob aktivnem ciklu polnjenja
 • Zgodovina polnilnih ciklov in spremljanje trenutnega polnjenja
 • Optimizacija polnjenja na podlagi fotovoltaičnega sistema, če je na voljo na lokaciji
 • Kvalitetna izdelava itd

Za vse kar je za to potrebno lahko poskrbi e-mobilni.eu  Kontaktirajte nas!

Ali lahko spremljam polnjenje mojega el. avtomobila na daljavo?

Da, če operater ki upravlja JuicePole uporablja nadzorni sistem ENEL X EMM, ali JuiceNet enterprise ali pa kakšno drugo platformo, ki mora omogočati uporabniško aplikacijo za spremljanje polnjenja vozila na tej polnilni postaji

Ali lahko na domačih polnilnih postajah JuiceBox prilagodim polnilno moč?

Da, lahko! Prilagoditev polnilne moči lahko izvedete v nastavitvah aplikacije JuiceNet  ali preko nadzorne plošče. Z omejitvijo jakosti maksimalnega toka zagotovite, da se med polnjenjem varovalka na tem odjemnem mestu ne odklopi ali da ne preobremenite električnega omrežja.

Katere so prednosti, ki jih pridobite z stalno WiFi povezavo v oblačno JuiceNet app?

Vgrajeni WiFi vam omogoča izkoristiti vse prednosti JuiceNet app :

Zmanjšajte stroške – z nastavitvijo urnikov polnjenja, tako da se izognete ​​porabi električne energije ob konicah. oziroma ob visoki tarifi. Spremljajte porabo energije – oglejte si zgodovino obračunavanja in zlahka pridobite natančne podatke o porabljeni energiji.

Varno upravljanje s polnjenjem več vozil:

Če imate več kot en električni avto lahko nastavite dva (ali več) JuiceBox Pro enot, ki si delijo en električni krog. Recimo, da imate samo 30 A zmogljivosti v vašem panelu, vendar imate hkrati dva vozila za polnjenje. JuiceBox Pro enote lahko programirate tako, da nikoli ne presežejo 30 A kombinirane jakosti. Če se polni samo en avto, dobi polnih 30A toka. Ko se pojavi drugi avto, se tok med seboj razdeli na 15 A / 15 A. Ko se eden od avtomobilov odklopi, se še preostali avto na drugi polnilnici vrne na 30 A.

JuiceBox je skladen z regulativami, ki bodo v prihodnosti predpogoj za implementacijo posebnih energetskih programov in denarnih spodbud, ki bodo na voljo lokalno.

Lahko rezerviram termin na javni-zasebni polnilni postaji?

Nekateri operaterji oziroma upravljavci polnilnih postaj v svojem ponujenem poslovnem modelu omogočajo enostavno rezervacijo termina na določeni polnilni postaji. Največkrat lahko to storite kar preko aplikacije, ki jo ponuja upravljavec.

Ali lahko polnilno postajo montiram oz. instaliram sam?

Načeloma lahko vendar glede na to, da vsaka priključitev zahteva poseg v električno omrežje vam svetujemo, da fizično priključitev opravi zato usposobljen delavec. Po Sloveniji imamo mrežo pogodbenih inštalaterjev, ki vam to strokovno uredijo. Montažo lahko naročite pri nas. Pripravimo vam ponudbo za izvedbo montaže, lahko opravimo predhodni ogled in vam povemo kaj je potrebno pred montažo pripraviti. Link do naše podstrani s temi informacijami: Priprava za domače polnilne postaje

Kakšni so približni stroški priprave za postavitev polnilne postaje?

Stroški priprave so odvisni od vrste napeljave in tudi, ali to delamo na obstoječem ali na novem objektu. Pri novem objektu so stroški priprave relativno nizki, če pa polnilnico planiramo na obstoječem objektu, potem pa je seveda potreben poseg v tak objekt. Tu je treba upoštevati poleg samega električnega kabla in posega v hišno omarico, še kakšna gradbena dela, kot so preboji sten, nadomenta instalacija itd. Več si lahko preberete na naši podstrani: Priprava za postavitev domače polnilne postaje

Po trenutnih izkušnjah s strani naših partnerskih podjetij, ki se ukvarjajo z elektroinstalacijami so takšni stroški dela brez materiala cca 200 – 300 eur!

Več informacij o kompletni montaži, vključno z naročilom montaže, pa si lahko preberete na podstrani Montaža domače polnilne postaje

Ali je nujno, da je v hiši trifazni priključek, če želimo postaviti polnilno postajo?

Glede na to da je v Sloveniji na voljo priključitev objektov na trifazno električno napeljavo bi bilo smotrno, da se načrtuje napeljavo s trifaznim priklopom. Čeprav je večina vozil na trgu trenutno izkorišča le enofazno polnjenje, kar se bo v prihodnosti sigurno spremenilo, se s tem izognete ponovnim stroškom ob nakupu novega električnega vozila. Trifazni priključek za postavitev polnilne postaje ni nujen je pa priporočljiv iz več razlogov

Vse JuiceBox polnilne postaje lahko priključite tako  enofazno kot tudi trofazno, torej ne glede na tip električnega priključka se JuiceBox lahko uporabi. Seveda obstajajo tudi modeli JuiceBox JB03 in JB07, ki pa sta zasnovana samo za enofazni priklop. Je pa pri enofaznem priklopu potrebno biti pozoren na obremenitev enofaznega priključka z drugimi porabniki, da se nam ne zgodi, da bi zaradi preobremenitve prišlo do izpada varovalke.

Kakšna priključna moč bi bila primerna v hiši kjer se oziroma se bo polnil električni avto?

Včasih bi rekli “od viška ne boli glava” vendar to s stroškovnega vidika vedno ni najbolj racionalno.

Kar smo omenili že večkrat je dejstvo, da trenutno so na trgu vozila, ki izkoriščajo le enofazno polnjenje max do 7,4 kW. čeprav se to z baterijami večjih kapacitet spreminja. Treba je vedeti, da bo električno vozilo največji porabnik električne energije v gospodinjstvu in na eni fazi, ki jo obremenjuje vozilo imamo priklopljene tudi druge večje porabnike, kot so indukcijski štedilnik ali kuhalna plošča, klimatska naprava, toplotna črpalka itd. V tem primeru je treba časovno načrtovati polnjenja in moči polnlnice, kar se seveda z programsko opremo, ki jo nudimo pri naših polnilnih postajah, enostavno pred programira.

Vseeno pa priporočamo uporabo trofazne ga priključka. V Sloveniji so povprečne varovalke na trofaznem priključku 3 x 20 A, verjetno pa je priključna moč, ki jo plačuje gospodinjstvo še nižja.  Da bi se izognili težavam kot so izpad in preobremenjenost priključka-varovalk na enofaznem priključku in zagotovili, da bi vse delovalo takrat, kadar posamezno napravo rabite svetujemo zmogljivost glavnih hišnih varovalk 3 x 25 A.

Ali je potrebno pri elektro-operaterju obvezno povečati odjemno moč?

Povečati odjemno moč je odvisno od polnilne točke, ki jo želite namestiti v vašem domu. Ta izbira pa je seveda odvisna od polnilne moči, ki jo lahko sprejme vaš električni avtomobil. Več o izbiri polnilnice si lahko preberete v ostalih naših vodnikih: Kako izbrati domačo polnilno postajo?

Najprej se moramo zavedati, da je električni avtomobil potrebno obravnavati enako kot katero koli drugo napravo, ki jo imate doma, in porablja elektriko (samo malo močnejša in zabavnejša je 🙂 !). Zato ni nujno treba spreminjati oziroma povečati odjemno moč. Če je pogodbena moč 3 kW, lahko namestite polnilnik s spremenljivim tokom, ki ustreza moči električnega sistema, in vaš električni avtomobil se bo polnil, vendar počasi. Če pa želite namestiti hitrejšo polnilno točko (do 22 kW), bo po vsej verjetnosti treba povečati pogodbeno moč.

Kako je polnilnica zaščitena pred strelo oziroma prenapetostjo?

Polnilne postaje same po sebi nimajo vgrajenih posebnih prenapetostnih zaščit. Za zaščito pred strelo oziroma induktivnem udaru priporočamo vgradnjo posebnih prenapetostnih zaščit v hišni elektro omarici, ki bo zaščitila polnilnico in posledično tudi avtomobil pred napetostnimi sunki in ostalimi motnjami iz električnega omrežja. Take prenapetostne zaščite niso prav poceni. Priporočamo, da se ob nevihtah avtomobil ne polni, enako kot recimo izključimo druge naprave iz električnega omrežja v takih situacijah.

Ali potrebujem za postavitev hišne polnilne postaje kakšna posebna soglasja ali dovoljenja?

Soglasje za polnilne postaje:

Za postavitev hišne polnilne postaje ni potrebno pridobiti nobenih soglasij, saj se te postaje priključujejo direktno na obstoječe hišno omrežje odjemalca. Zakon o gradnji objektov za enostavne objekte, v kar so razvrščene tudi polnilne postaje, ne zahteva gradbenega in uporabnega dovoljenja.

Električna mobilnost

Kako se lahko zasebno podjetje vključi na trg električne mobilnosti?

Vsako zasebno podjetje, ki je zainteresirano za ponudbo storitev električnega polnjenja zase in seveda svojim strankam, se lahko obrne na nas. V sodelovanju z našimi partnerji lahko zagotovimo samo polnilne postaje ali paket, vključno s storitvami upravljanja in vzdrževanja. Če ste zainteresirani za vstop v svet Električne mobilnosti, nas pokličite ali pa nam pišite.

Da bi prispevali k spremembam in zmanjšali stroške upravljanja, se lahko kot podjetje odločite spremeniti svoj vozni park iz avtomobilov z notranjim izgorevanjem z električnimi avtomobili.

Ali bo večja uporaba električnih vozil vzrok za večjo proizvodnjo energije?

Napačna trditev! Za vožnjo po isti razdalji električno vozilo potrebuje 3-krat manj energije kot običajno vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem, z drugimi besedami, električni avtomobili vozijo trikrat dlje kot avtomobil na bencin z enako količino porabljene energije.

 1. Pri energetski analizi “well to wheel” bencinski avtomobili zahtevajo naslednje korake:
 • Prečiščenje surove nafte v bencin
 • Dostava
 • Motor pretvori bencin v mehansko energijo
 • Celotna učinkovitost tega procesa je približno 18-19%.

2.  Faze, povezane z električnimi vozili, pa vključujejo:

 • Proizvodnjo električne energije
 • Prenos prek omrežja
 • Preoblikovanje električne energije, shranjene v baterijah, s pomočjo motorja v mehansko
 • V tem primeru se skupna učinkovitost dvigne na približno 52%.

Električna mobilnost z večjo energetsko učinkovitostjo in prihranki prispeva k doseganju ciljev za zmanjšanje emisij iz Pariškega sporazuma (COP21),  21-te konference med podpisnicami “United Nations Framework Convention on Climate Change”, na kateri so bile sprejete nacionalne obveznosti na področju energetske učinkovitosti in zmanjšanja emisij.

Konkretni podatki in izračuni za državo Italija:

Glede na študijo objavljeno s strani: Milan Polytechnic z naslovom “Apriamo la strada al trasporto elettrico nazionale” se navaja: Če upoštevamo scenarij 1.000.000 električnih vozil, bi povečanje porabe električne energije v državi znašalo le 0,3%. To številko lahko dobimo, če upoštevamo povprečno porabo 0,15 kWh / km za popolnoma električni avtomobil in 0,25 kWh / km za Plug in Hybrid vozilo, s povprečno letno razdaljo 10.000 km na leto za vse električne avtomobile in 5000 km na leto za Plug in Hybrid vozila s 50% polnjenja na javnih polnilnih postajah. Glede na te predpostavke bi bila dodatna poraba za milijon električnih vozil vsako leto enaka 1,3 TWh.

Koliko električni avtomobili onesnažujejo okolje?

Koliko električni avtomobili onesnažujejo? Veliko je bilo že napisanega na to temo, globalno lahko zadevo predstavimo takole: Že danes imajo električni avtomobili boljše okoljske učinke kot vse alternative na trgu tako glede emisij CO2 kot tudi drugih škodljivih emisij.  Je edina tehnologija, ki ne izloča lokalnega dušikovega oksida (NOx) in drobnih prašnih delcev (PM ) med vožnjo.

Poleg tega bo za električno energijo, proizvedeno brez CO2 v prihodnosti, (carbon free power generation)  električen prometni sistem trajnosten in brez emisij CO2.

Na primeru Italije:

če upoštevamo trenutne zmogljivosti za proizvodnjo električne energije v Italiji (v kateri obnovljivi viri energije prispevajo 33% celotne proizvodnje električne energije), se ocenjuje, da so emisije električnega vozila po analizi “from well to wheel” približno 70% manjše od emisij vozil, ki vozijo na bencin, in približno polovico  manjše kot pri vozilih , ki vozijo na metan.

Po scenariju za katerega se pričakuje da se bo uresničil do leta 2050, naj bi proizvodnja električne energije postala ogljika prosta- carbon free, pa lahko rečemo, da bodo emisije CO2 za električne avtomobile, po analizi “from well to wheel”) nične oziroma zelo blizu te številke.

Električna vozila prinašajo izboljšanje kakovosti zraka. To zlasti v velikih mestih omogoča zmanjšanje neposrednega vpliva na zdravje ljudi, kar ima za posledico nižje stroške zdravstva in zdravstvenega varstva.

Ne smemo pa pozabiti tudi na drugo vrsto onesnaževanja: prometni hrup, s katerimi moramo živeti vsak dan. Električni avtomobili so tihi in njihova uporaba omogoča bistveno izboljšanje kakovosti življenja ljudi.

Kakšen je doseg električnih avtomobilov s polno baterijo?

Na splošno se na to vprašanje v enem stavku ne da odgovoriti. Bolj konkretne podatke, za posamezna vozila smo zbrali na naši podstrani: Časi polnjenja.  Vendar to so samo tehnični podatki. Na splošno pa velja sledeče, ko se upoštevajo tudi navade uporabnikov.

Ko gre za poti: služba in domov, v šolo in domov, po nakupih, izlete s prijatelji ali celo dostavo blaga, se razdalje v večini držav pri povprečnih uporabnikih, gibljejo v povprečju med 40 in 60 kilometri na dan (Vir podatkov: Goldman Sachs “Journal of Modern Power Systems and Clean Energy, 2015”). Vsekakor 90% vožnje z avtomobilom ne presega 200 km na dan, kaže študija ameriške US National Household Travel Survey (NHTS). Pri električnem avtomobilu ni nobene razlike : te razdalje zlahka prevozijo skoraj vsi električni avtomobili, ki so trenutno na trgu.

Koliko stane vzdrževanje električnega avtomobila?

Vzdrževanje električnega avtomobila stane manj kot vzdrževanje pri običajnem avtomobilu z notranjim izgorevanjem. Elektromotorji imajo veliko manj gibljivih delov, ki so podvrženi obrabi (kot je npr. sklopka) in nimajo potrošnih tekočin v primerjavi z običajnimi vozili. Posledično so cenejši in jih je lažje vzdrževati. Zmanjšana je tudi obraba zavornih ploščic, zahvaljujoč uporabi sistemov za obnovo energije med zaviranjem. Življenjska doba akumulatorja je primerljiva z življenjskim časom avtomobila in zato ponavadi ni predmet vzdrževanja. Pričakuje se, da bodo v prihodnosti tudi akumulatorji postali cenejši in dostopnejši v primeru menjave.

Katere stvari-parametre je treba pretehtati ob nakupu električnega avtomobila?

Pri izbiranju električnega vozila so pomembni vsaj 4 novi faktorji:

 • Zmogljivost baterije: navedena je v enoti kWh in služi enako kot prostornina rezervoarja avtomobila z običajnim motorjem. Več kWh več dosega z enim polnjenjem
 • Doseg: odvisen je od zmogljivosti baterije, pri modelih, ki se prodajajo pri nas, pa se giblje od 100 km za Renault Twizy do 632 km pri Teslovem modelu S. Doseg  je odvisen tudi od različnih dejavnikov, vključno z: osebnim slogom vožnje, pogoji na cesti, zunanja temperatura, raznih porabnikov kot so ogrevanje / klimatizacija itd.
 • Največja moč vgrajenega polnilnika akumulatorja: moč vgrajenega polnilca akumulatorjev je določena z napetostjo, ki je lahko 230 V (enofazna) ali 400 V (trifazna) in polnilnim tokom (npr. 10 A, 16 A , 24 A, 32 A itd.) In se giblje od 2,3 kW (počasno polnjenje AC prek kabla z domačim vtičem) do 50kW +  (hitro polnjenje z enosmernim tokom). To določa, kako hitro je mogoče baterijo napolniti.
 • Polnilni kabel za vozila: vsako vozilo je združljivo z eno ali dvema polnilnima kabloma, ki sta dobavljeni ob nakupu ali najemu avtomobila. Te se lahko uporabljajo na javnih ali domačih polnilnih postajah.

Moč elektro motorja, komfort in podobne reči, pa so nam znane že iz sveta običajnih avtomobilov. Vse te in še kakšne dejavnike je potrebno uskladiti z osebnimi potrebami in navadami.

Kakšna je razlika med hibridnim in električnim vozilom?

Pogosto slišimo za različne modele električnih ali hibridnih avtomobilov, zato pojasnimo razliko:

Popolnoma električna vozila (tako imenovani BEV ali “akumulatorska- baterijska električna vozila”) imajo elektrokemični sistem za shranjevanje energije (po domače-baterijo) kot edini vgrajeni sistem za shranjevanje energije. Eden ali več elektromotorjev ustvarja mehansko moč (nekaj energije se pridobiva z zaviranjem). Polnijo se iz električnega omrežja.

Hibridna vozila s polnjenjem (tako imenovani PHEV ali “plug-in električna vozila”) imajo oboje: vgrajeno baterijo, ki jo je mogoče polniti tudi iz električnega omrežja, in običajni  motor z notranjim izgorevanjem  (z rezervoarjem za gorivo). Oba motorja zagotavljata mehansko moč (nekaj energije se pridobiva z zaviranjem).

Običajna hibridna vozila (tako imenovani “Full Hybrid”), ki imajo tako vgrajeno baterijo, ki pa je  ni mogoče napolniti iz omrežja, kot tudi običajni bencinski motor (z rezervoarjem za gorivo). Motor z notranjim izgorevanjem in elektromotor zagotavljata mehansko moč (nekaj energija se pridobiva z zaviranjem).

Ali je potrebno baterijo avtomobila popolnoma izprazniti pred vnovičnim polnilnim ciklom?

Polnjenje baterije v električnem avtomobilu je priporočljivo kadarkoli je pač možnost za polnjenje. Ni potrebno baterijo izprazniti pred vnovičnim polnilnim ciklom.

Ni vam treba načrtovati uporabe vozila tako, da se baterija izprazni, preden jo v celoti napolnite. Sodobne litij-ionske baterije, ki so v uporabi v vozilih, se celo bolje obnesejo ob krajših delnih polnitvah. Časi polnjenja so v teh primerih, če baterija ni popolnoma prazna, krajši, saj je treba dopolniti manjšo kapaciteto kot, če je potrebno recimo napolniti sodobno baterijo kapacitete 64kWh od 0 do 100 %.

Več o tem na naši podstrani: Napotki za polnjenje električnih vozil

Koliko energije porabi električni avtomobil?

Koliko porabi električni avtomobil? Električni avtomobil porabi veliko manj, kot si lahko predstavljate. Poraba (v kWh) je odvisna od vozila samega, od načina vožnje, od trenutnih porabnikov vključenih na vozilu in tudi velikosti akumulatorja. Vozila z zmogljivejšimi baterijami imajo več avtonomije in seveda potrebujejo več energije, da se popolnoma napolnijo. Povprečni električni avtomobili na trgu imajo v povprečju baterije z zmogljivostjo med 25 kWh in100 kWh, Z prevoženo razdaljo v kilometrih z enim polnjenjem med 110 in 500+ km po polni obremenitvi.

Primer:  Električno vozilo z baterijo 25 kWh ima lahko avtonomijo- doseg približno 160 kilometrov. Potrebno je slabih 7 ure, da se ta baterija popolnoma napolni, če uporabljamo moč 3,7 kW. ( 16A na enofaznem priključku) Teh 25kWh porabljene energije, ki jo je potreboval vaš avto za polnjenje baterije se neposredno prišteje k  običajni porabi električne energije vašega doma po obstoječi tarifi. Zmogljivejša polnilna postaja porabi oziroma dostavi enako količino elektrike vaši bateriji v vozilu, samo vozilo je hitreje napolnjeno in pripravljeno za uporabo.

Pomemben parameter za razumevanje koliko porabi električni avtomobil je razmerje  kWh/ km (kilovatna ura na 100 km), ki ga lahko primerjamo z razmerjem  l/ 100 km (litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov), ki prikazuje porabo energije v vozilu. Povprečna poraba električnega avtomobila na trgu je približno 6 do 8 km / kWh oziroma nam bolj domače je cca 12-16 kWh na 100 prevoženih kilometrov, kar je odvisno tudi od voznikovega načina vožnje, prižganih drugih porabnikov kot so klima, gretje, luči itd..

Ali lahko uporabimo elektriko iz fotovoltaičnih virov za polnjenje svojega avtomobila?

Kombinacija fotovoltaike in ostalih obnovljivih oziroma recimo čistih virov za pridobivanje energije z električnimi avtomobili, je s stališča zelene-čiste energije dobrodošla, oziroma lahko rečemo, da sta pridobivanje in odjem oz. poraba  komplementarni.

Res pa je, da ima vsaka država, več ali manj, svoj način, pravila, za tako imenovano samooskrbo z električno energijo. V Sloveniji je uveljavljen tako imenovan “netmetering” mehanizem, ki ima svoje dobre in slabe lastnosti. Lastniki mikro naprav za pridobivanje elektrike- sončnih elektrarn,  to že poznajo, tisti,  ki pa se za to odločate pa svetujemo, da se o tem dobro posvetujete s strokovnjakom pri podjetjih, ki take rešitve implementirajo. Kar nekaj naših partnerjev se ukvarja s tovrstnimi storitvami, zato lahko to uredimo tudi pri nas.

V grobem lahko rečemo, da glede na to da lahko proizvedete z solidno fotovoltaično- sončno elektrarno več elektrike, kot jo v gospodinjstvu porabite, potem je kombinacija z električnim avtomobilom, ki bo eden večjih porabnikov tega vira, za vas dolgoročno cenejša in bolj čista rešitev. Za več informacij nas kontaktirajte.

Ali je možno oziroma kako lahko nekdo postavi polnilnico v skupni garaži večstanovanjskega objekta?

Polnilnica večstanovanjskega objekta. To bi lahko opisali kot precejšen organizacijski izziv, namreč poleg samih izvedbenih stroškov so tu potrebna tudi soglasja etažnih lastnikov., vprašanja so tudi ali so parkirna mesta lastniška ali so skupna itd.

V vsakem primeru se je treba posvetovati z upravnikom objekta in posledično z etažnimi lastniki, doseči dogovor tako o stroških izvedbe, kot tudi o delitvi stroškov za električno energijo.

Glede na to, da se bo število električnih avtomobilov v prihodnosti povečalo, torej posledično bodo kmalu več kot eden ali dva električna avtomobila na večstanovanjski objekt, bi bilo pametno da se že pri projektu gradnje takih objektov načrtuje polnilnica večstanovanjskega objekta oziroma polnilna mesta in s tem povezane storitve odjema.

Ali lahko nadzorujem aktivno polnjenje vozila?

Vse naše domače JuiceBox polnilne postaje omogočajo nadzor polnjenja električnega vozila kot tudi upravljanje preko brezplačne oblačne aplikacije JuiceNet ali JuicePass, ki sta na voljo za iOS in za Android ali pa preko spletnega brskalnika na vašem domačem računalniku.

JuiceNet in JuicePass ata  aplikaciji, ki sta  funkcijsko bogati, enostavni in prijazni uporabniku.

Koliko časa traja da napolnim svoje električno vozilo?

Hitrost polnjenja električnega avtomobila je odvisna od vsaj dveh glavnih dejavnikov: moči polnilne postaje in največje moči, ki jo električni avtomobil sprejme za svoje polnjenje. Če se obe vrednosti razlikujeta, bo hitrost polnjenja pogojena z manjšo vrednostjo. Več o časih polnjenja smo zbrali na naši podstrani: Časi polnjenja