10+ razlogov za uporabo električnih avtomobilov
18Okt, 18 18 oktobra, 2018Vodniki
 • 2 views
 • By e-mobilni

Zakaj kupiti električni avtomobil?

10 + razlogov za uporabo električnega avtomobila bi moralo zadostovati, da marsikdo ob nakupu novega avtomobila pomisli tudi na električni avto. Za številne ljudi je električna mobilnost še vedno oddaljen, skoraj futuristični svet, o katerem je bilo povedanega in napisanega že veliko stvari. Resnica je, da je električni avtomobil pripravljen, da postane avtomobil prihodnosti. Danes je na cesti več kot 3 milijone električnih vozil, približno milijon teh je bilo kupljenih samo v letu 2017 še več v letu 2018. Čeprav to predstavlja izjemno nizek odstotek celotnega števila vozil na cesti po vsem svetu, se je skupno število električnih vozil v zadnjih 6 letih povečalo za približno 20-krat (vir: Bloomberg New Energy Finance). Večina električnih vozil, ki trenutno vozijo po cestah sveta so koncentrirana na Kitajskem, v ZDA, na Japonskem, na Norveškem, v Združenem kraljestvu in Franciji (vir: Bloomberg New Energy Finance).

Električni avtomobili ponujajo številne prednosti;

 • So prijazni do okolja, prispevajo k izboljšanju kvalitete ozračja
 • Učinkovitost in izkoristek vložene energije je bistveno večji od običajnih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem
 • Nizka poraba energije z bistveno nižjimi obratovalnimi in nižjimi stroški vzdrževanja
 • Večja stopnja zanesljivosti zaradi manj premičnih delov itd.
 • Visok nivo zmogljivosti
 • Že trenutni modeli EV imajo soliden-primeren doseg za povprečno dnevno uporabo
 • Prinašajo koristi električnemu sistemu in njegovem razvoju
 • So dober potencial za ekonomski razvoj
 • Paleta modelov električnih avtomobilov nenehno raste
 • Postajajo bolj cenovno dostopni
 • So zabavni za uporabo in vožnjo
 • So tišja, predvsem v urbanih okoljih, kjer so trendi za zmanjšanje onesnaženosti s hrupom

Še več informacij smo zbrali spodaj pri pogosto zastavljenih vprašanjih. Preberite si tudi še nekaj zanimivih stvari o elektro mobilnosti na naših ostalih vodnikih, ki so tesno povezani z samo izbiro in uporabo električnega vozila: Časi polnjena električnega vozila., Kako izbrati domačo polnilno postajo.

Elektro-motor proti motorju z notranjim izgorevanjem?

Avtomobili z vgrajenimi motorji z notranjim zgorevanjem že desetletja vladajo cestam in so vgrajeni v večino avtomobilov po vsem svetu. Toda tehnologija nenehno napreduje in s tem prihajajo nove prelomne ideje, ki bi lahko postale revolucionarne. Čeprav so električni avtomobili prisotni že več kot desetletje, smo šele zdaj, ko napredujemo v določenih tehnologijah, opazili porast njihove proizvodnje in uporabe.

Nekaj ključnih razlik med obema tehnologijama:

 • Cena izdelave motorja
 • Hitrost in navor vozila
 • Obratovalni stroški in vzdrževanje
 • Doseg in čas polnjenja
 • Onesnaževanje zraka in ogljični odtis
 • Učinkovitost
 • Prenos moči- menjalnik
 • Pogonska zasnova
Video posnetek, ki prikazuje, kakšne so razlike v osnovni zasnovi, sestavi in načinu delovanja električnega avtomobila in običajne ga avtomobila z motorjem z notranjim izgorevanjem

*Video posnetek je v angleškem jeziku

Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med hibridnim in električnim vozilom?

Pogosto slišimo za različne modele električnih ali hibridnih avtomobilov, zato pojasnimo razliko:

Popolnoma električna vozila (tako imenovani BEV ali “akumulatorska- baterijska električna vozila”) imajo elektrokemični sistem za shranjevanje energije (po domače-baterijo) kot edini vgrajeni sistem za shranjevanje energije. Eden ali več elektromotorjev ustvarja mehansko moč (nekaj energije se pridobiva z zaviranjem). Polnijo se iz električnega omrežja.

Hibridna vozila s polnjenjem (tako imenovani PHEV ali “plug-in električna vozila”) imajo oboje: vgrajeno baterijo, ki jo je mogoče polniti tudi iz električnega omrežja, in običajni  motor z notranjim izgorevanjem  (z rezervoarjem za gorivo). Oba motorja zagotavljata mehansko moč (nekaj energije se pridobiva z zaviranjem).

Običajna hibridna vozila (tako imenovani “Full Hybrid”), ki imajo tako vgrajeno baterijo, ki pa je  ni mogoče napolniti iz omrežja, kot tudi običajni bencinski motor (z rezervoarjem za gorivo). Motor z notranjim izgorevanjem in elektromotor zagotavljata mehansko moč (nekaj energija se pridobiva z zaviranjem).

Katere stvari-parametre je treba pretehtati ob nakupu električnega avtomobila?

Pri izbiranju električnega vozila so pomembni vsaj 4 novi faktorji:

 • Zmogljivost baterije: navedena je v enoti kWh in služi enako kot prostornina rezervoarja avtomobila z običajnim motorjem. Več kWh več dosega z enim polnjenjem
 • Doseg: odvisen je od zmogljivosti baterije, pri modelih, ki se prodajajo pri nas, pa se giblje od 100 km za Renault Twizy do 632 km pri Teslovem modelu S. Doseg  je odvisen tudi od različnih dejavnikov, vključno z: osebnim slogom vožnje, pogoji na cesti, zunanja temperatura, raznih porabnikov kot so ogrevanje / klimatizacija itd.
 • Največja moč vgrajenega polnilnika akumulatorja: moč vgrajenega polnilca akumulatorjev je določena z napetostjo, ki je lahko 230 V (enofazna) ali 400 V (trifazna) in polnilnim tokom (npr. 10 A, 16 A , 24 A, 32 A itd.) In se giblje od 2,3 kW (počasno polnjenje AC prek kabla z domačim vtičem) do 50kW +  (hitro polnjenje z enosmernim tokom). To določa, kako hitro je mogoče baterijo napolniti.
 • Polnilni kabel za vozila: vsako vozilo je združljivo z eno ali dvema polnilnima kabloma, ki sta dobavljeni ob nakupu ali najemu avtomobila. Te se lahko uporabljajo na javnih ali domačih polnilnih postajah.

Moč elektro motorja, komfort in podobne reči, pa so nam znane že iz sveta običajnih avtomobilov. Vse te in še kakšne dejavnike je potrebno uskladiti z osebnimi potrebami in navadami.

Koliko stane vzdrževanje električnega avtomobila?

Vzdrževanje električnega avtomobila stane manj kot vzdrževanje pri običajnem avtomobilu z notranjim izgorevanjem. Elektromotorji imajo veliko manj gibljivih delov, ki so podvrženi obrabi (kot je npr. sklopka) in nimajo potrošnih tekočin v primerjavi z običajnimi vozili. Posledično so cenejši in jih je lažje vzdrževati. Zmanjšana je tudi obraba zavornih ploščic, zahvaljujoč uporabi sistemov za obnovo energije med zaviranjem. Življenjska doba akumulatorja je primerljiva z življenjskim časom avtomobila in zato ponavadi ni predmet vzdrževanja. Pričakuje se, da bodo v prihodnosti tudi akumulatorji postali cenejši in dostopnejši v primeru menjave.

Kakšen je doseg električnih avtomobilov s polno baterijo?

Na splošno se na to vprašanje v enem stavku ne da odgovoriti. Bolj konkretne podatke, za posamezna vozila smo zbrali na naši podstrani: Časi polnjenja.  Vendar to so samo tehnični podatki. Na splošno pa velja sledeče, ko se upoštevajo tudi navade uporabnikov.

Ko gre za poti: služba in domov, v šolo in domov, po nakupih, izlete s prijatelji ali celo dostavo blaga, se razdalje v večini držav pri povprečnih uporabnikih, gibljejo v povprečju med 40 in 60 kilometri na dan (Vir podatkov: Goldman Sachs “Journal of Modern Power Systems and Clean Energy, 2015”). Vsekakor 90% vožnje z avtomobilom ne presega 200 km na dan, kaže študija ameriške US National Household Travel Survey (NHTS). Pri električnem avtomobilu ni nobene razlike : te razdalje zlahka prevozijo skoraj vsi električni avtomobili, ki so trenutno na trgu.

Koliko električni avtomobili onesnažujejo okolje?

Že danes imajo električni avtomobili boljše okoljske učinke kot vse alternative na trgu tako glede emisij CO2 kot tudi drugih škodljivih emisij.  Je edina tehnologija, ki ne izloča lokalnega dušikovega oksida (NOx) in drobnih prašnih delcev (PM ) med vožnjo.
Poleg tega bo za električno energijo, proizvedeno brez CO2 v prihodnosti, (carbon free power generation)  električen prometni sistem trajnosten in brez emisij CO2.

Na primeru Italije:

če upoštevamo trenutne zmogljivosti za proizvodnjo električne energije v Italiji (v kateri obnovljivi viri energije prispevajo 33% celotne proizvodnje električne energije), se ocenjuje, da so emisije električnega vozila po analizi “from well to wheel” približno 70% manjše od emisij vozil, ki vozijo na bencin, in približno polovico  manše kot pri vozilih , ki vozijo na metan.

Po scenariju za katerega se pričakuje da se bo uresničil do leta 2050, naj bi proizvodnja električne energije postala ogljika prosta- carbon free, pa lahko rečemo, da bodo emisije CO2 za električne avtomobile, po analizi “from well to wheel”) nićne oziroma zelo blizu te številke.

Električna vozila prinašajo izboljšanje kakovosti zraka. To zlasti v velikih mestih omogoča zmanjšanje neposrednega vpliva na zdravje ljudi, kar ima za posledico nižje stroške zdravstva in zdravstvenega varstva.

Ne smemo pa pozabiti tudi na drugo vrsto onesnaževanja: prometni hrup, s katerimi moramo živeti vsak dan. Električni avtomobili so tihi in njihova uporaba omogoča bistveno izboljšanje kakovosti življenja ljudi.

Ali bo večja uporaba električnih vozil vzrok za večjo proizvodnjo energije?

Napačna trditev! Za vožnjo po isti razdalji električno vozilo potrebuje 3-krat manj energije kot običajno vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem, z drugimi besedami, električni avtomobili vozijo trikrat dlje kot avtomobil na bencin z enako količino porabljene energije.

 1. Pri energetski analizi “well to wheel” bencinski avtomobili zahtevajo naslednje korake:
 • Prečiščenje surove nafte v bencin
 • Dostava
 • Motor pretvori bencin v mehansko energijo
 • Celotna učinkovitost tega procesa je približno 18-19%.

2.  Faze, povezane z električnimi vozili, pa vključujejo:

 • Proizvodnjo električne energije
 • Prenos prek omrežja
 • Preoblikovanje električne energije, shranjene v baterijah, s pomočjo motorja v mehansko
 • V tem primeru se skupna učinkovitost dvigne na približno 52%.

Električna mobilnost z večjo energetsko učinkovitostjo in prihranki prispeva k doseganju ciljev za zmanjšanje emisij iz Pariškega sporazuma (COP21),  21-te konference med podpisnicami “United Nations Framework Convention on Climate Change”, na kateri so bile sprejete nacionalne obveznosti na področju energetske učinkovitosti in zmanjšanja emisij.

Konkretni podatki in izračuni za državo Italija:

Glede na študijo objavljeno s strani: Milan Polytechnic z naslovom “Apriamo la strada al trasporto elettrico nazionale” se navaja: Če upoštevamo scenarij 1.000.000 električnih vozil, bi povečanje porabe električne energije v državi znašalo le 0,3%. To številko lahko dobimo, če upoštevamo povprečno porabo 0,15 kWh / km za popolnoma električni avtomobil in 0,25 kWh / km za Plug in Hybrid vozilo, s povprečno letno razdaljo 10.000 km na leto za vse električne avtomobile in 5000 km na leto za Plug in Hybrid vozila s 50% polnjenja na javnih polnilnih postajah. Glede na te predpostavke bi bila dodatna poraba za milijon električnih vozil vsako leto enaka 1,3 TWh.