ENEL_X_JuiceBox-EU_Lifestyle
18Okt, 18 18 oktobra, 2018Vodniki
 • 3 views
 • By e-mobilni

Polnjenje doma ali na privatnih polnilnicah

Napotki za polnjenje doma ali na zasebnih polnilnicah:  če želite,  imeti polnilno postajo, ki je vedno na voljo, se lahko odločite, da jo namestite doma, mogoče pred stanovanjskim blokom ali na parkirišču na delovnem mestu. Namestitev naj izvede zato pooblaščeni delavec. Mi vam lahko svetujemo in uredimo  vse: od pomoči pri izbiri domače polnilne postaje, ki najbolj ustreza vašim potrebam, do njene namestitve. Zagotovljena tudi tehnična pomoč in servis za polnilno postajo. Preberite več o pripravi in naročite svetovanje na domu!

Polnjenje na javnih polnilnicah

Polnjenje vašega električnega vozila bo v večih primerih potrebno tudi, ko niste doma ali na parkirišču podjetja. Takrat je seveda treba poseči po javni polnilni infrastrukturi, kjer boste potrebovali dovoljenje oziroma boste morali biti naročeni na storitev polnjena pri ponudniku, ki takšno storitev ponuja.. Za avtorizacijo boste tu potrebovali pametni telefon ali RFID kartico, kar pač ponuja oziroma zahteva operater. Seveda je takšno polnjenje cenovno dražje od polnjenja doma.

Napotki za polnjenje: V nadaljevanju boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja kar se tiče polnjenja EV doma.

Pogosta vprašanja

Ali lahko polnim moj električni avto doma?

Da! Večina lastnikov električnih vozil ima domačo polnilno postajo. To je tudi iz večih razlogov glavna točka za polnjenje električnih avtomobilov.

Običajno električna vozila počivajo v vaši garaži nekaj ur na dan in večinoma ponoči; zato je zelo priročno, da imate električni polnilnik neposredno na svojem parkirišču ali v garaži, tako da lahko ves čas, ko ste doma, polnite svoj avto. Na ta način bo vaš avto vedno pripravljen, ko bo to potrebno.

Ali lahko za polnjenje vozila uporabim navadno šuko vtičnico?

Načeloma Da, vendar le občasno in pozorno. Običajna instalacija z običajnimi napajalnimi vtičnicami niso zasnovane za velike moči in za več zaporednih ur delovanja. Električni avtomobil postane največji porabnik oz. najpomembnejši električni “aparat” hiše in zato zahteva posebno skrb in varnost. Še posebej, ker se polnjenje dogaja večinoma ponoči v garaži, brez direktnega nadzora. Zato moramo sprejeti vse potrebne previdnostne ukrepe, da bomo v našem domu imeli varno točko za polnjenje.

Zato priporočamo oziroma, v skladu z napotki za polnjenje, vgradnjo namenske polnilne postaje, ki je industrijske narave, je robustna in varnejša kot običajen Schuko.

Osnovne porednosti naših JuiceBox polnilnih postaj so:

 • do 10x hitrejše polnjenje
 • Varnost
 • Pametno upravljanje in nadzor preko aplikacije JuiceNet za iOS in Android
 • Enostavno prilagajanje moči s katero polnilna postaja, v določenih delih dneva, razpolaga za polnjenje vozila., s tem zagotovite normalno delovanje drugih električnih odjemalcev ob aktivnem ciklu polnjenja
 • Zgodovina polnilnih ciklov in spremljanje trenutnega polnjenja
 • Optimizacija polnjenja na podlagi fotovoltaičnega sistema, če je na voljo na lokaciji
 • Kvalitetna izdelava itd

Za vse kar je za to potrebno lahko poskrbi e-mobilni.eu  Kontaktirajte nas!

Kaj potrebujem za polnjenje vozila doma?

Za polnjenje vozila na domači polnilni postaji potrebujete

 • Domačo polnilno postajo- priporočamo da jo namesti za to usposobljena oseba- podjetje. Vse informacije o tem dobite pri nas.
 • Polnilni kabel primeren za vaše vozilo
 • Če je polnilna postaja najeta potem potrebujete avtorizacijsko kartico ali kaj drugega, kar vam da dovoljenje za polnjenje

Ali lahko nadzorujem aktivno polnjenje vozila?

Vse naše domače JuiceBox polnilne postaje omogočajo nadzor in upravljanje preko brezplačne oblačne aplikacije JuiceNet, ki je na voljo za iOS in za Android ali pa preko spletnega brskalnika na vašem domačem računalniku.

JuiceNet je aplikacija, ki je funkcijsko bogata, enostavna in prijazna uporabniku.

Koliko časa traja da napolnim svoje električno vozilo?

Hitrost polnjenja je odvisna od vsaj dveh glavnih dejavnikov: moči polnilne postaje in največje moči, ki jo električni avtomobil sprejme za svoje polnjenje. Če se obe vrednosti razlikujeta, bo hitrost polnjenja pogojena z manjšo vrednostjo. Več o časih polnjenja smo zbrali na naši podstrani: Časi polnjenja

Ali je potrebno pri elektro-operaterju obvezno povečati odjemno moč?

To je odvisno od polnilne točke, ki jo želite namestiti v vašem domu. Ta izbira pa je seveda odvisna od polnilne moči, ki jo lahko sprejme vaš električni avtomobil. Več o izbiri polnilnice si lahko preberete v ostalih naših vodnikih.

Najprej se moramo zavedati, da je električni avtomobil potrebno obravnavati enako kot katero koli drugo napravo, ki jo imate doma, in porablja elektriko (samo malo močnejša in zabavnejša je 🙂 !). Zato ni treba spreminjati pogodbene moči doma. Če je pogodbena moč 3 kW, lahko namestite polnilnik s spremenljivim tokom, ki ustreza moči električnega sistema, in vaš električni avtomobil se bo polnil, vendar počasi. Če pa želite namestiti hitrejšo polnilno točko (do 22 kW), bo po vsej verjetnosti treba povečati pogodbeno moč.

Koliko energije porabi električni avtomobil?

Električni avtomobil porabi veliko manj, kot si lahko predstavljate. Poraba (v kWh) je odvisna od vozila samega, od načina vožnje, od trenutnih porabnikov vključenih na vozilu in tudi velikosti akumulatorja. Vozila z zmogljivejšimi baterijami imajo več avtonomije in seveda potrebujejo več energije, da se popolnoma napolnijo. Povprečni električni avtomobili na trgu imajo v povprečju baterije z zmogljivostjo med 25 kWh in100 kWh, Z prevoženo razdaljo v kilometrih z enim polnjenjem med 110 in 500+ km po polni obremenitvi.

Primer:  Električno vozilo z baterijo 25 kWh ima lahko avtonomijo- doseg približno 160 kilometrov. Potrebno je slabih 7 ure, da se ta baterija popolnoma napolni, če uporabljamo moč 3,7 kW. ( 16A na enofaznem priključku) Teh 25kWh porabljene energije, ki jo je potreboval vaš avto za polnjenje baterije se neposredno prišteje k  običajni porabi električne energije vašega doma po obstoječi tarifi. Zmogljivejša polnilna postaja porabi oziroma dostavi enako količino elektrike vaši bateriji v vozilu, samo vozilo je hitreje napolnjeno in pripravljeno za uporabo.

Pomemben parameter za razumevanje porabe je razmerje  kWh/ km (kilovatna ura na 100 km), ki ga lahko primerjamo z razmerjem  l/ 100 km (litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov), ki prikazuje porabo energije v vozilu. Povprečna poraba električnega avtomobila na trgu je približno 6 do 8 km / kWh oziroma nam bolj domače je cca 12-16 kWh na 100 prevoženih kilometrov, kar je odvisno tudi od voznikovega načina vožnje, prižganih drugih porabnikov kot so klima, gretje, luči itd..

Ali je potrebno baterijo avtomobila popolnoma izprazniti pred vnovičnim polnilnim ciklom?

Ne, ni vam treba načrtovati uporabe vozila tako, da se baterija izprazni, preden jo v celoti napolnite. Sodobne litij-ionske baterije, ki so v uporabi v vozilih, se celo bolje obnesejo ob krajših delnih polnitvah. Časi polnjenja so v teh primerih, če baterija ni popolnoma prazna, krajši, saj je treba dopolniti manjšo kapaciteto kot, če je potrebno recimo napolniti sodobno baterijo kapacitete 64kWh od 0 do 100 %.

Ali lahko uporabimo elektriko iz fotovoltaičnih virov za polnjenje svojega avtomobila?

Kombinacija fotovoltaike in ostalih obnovljivih oziroma recimo čistih virov za pridobivanje energije z električnimi avtomobili, je s stališča zelene-čiste energije dobrodošla, oziroma lahko rečemo, da sta pridobivanje in odjem oz. poraba  komplementarni.

Res pa je, da ima vsaka država, več ali manj, svoj način, pravila, za tako imenovano samooskrbo z električno energijo. V Sloveniji je uveljavljen tako imenovan “netmetering” mehanizem, ki ima svoje dobre in slabe lastnosti. Lastniki mikro naprav za pridobivanje elektrike- sončnih elektrarn,  to že poznajo, tisti,  ki pa se za to odločate pa svetujemo, da se o tem dobro posvetujete s strokovnjakom pri podjetjih, ki take rešitve implementirajo. Kar nekaj naših partnerjev se ukvarja s tovrstnimi storitvami, zato lahko to uredimo tudi pri nas.

V grobem lahko rečemo, da glede na to da lahko proizvedete z solidno fotovoltaično- sončno elektrarno več elektrike, kot jo v gospodinjstvu porabite, potem je kombinacija z električnim avtomobilom, ki bo eden večjih porabnikov tega vira, za vas dolgoročno cenejša in bolj čista rešitev. Za več informacij nas kontaktirajte.