Polnilnica e-mobilni.eu
26Okt, 17 26 oktobra, 2017Vodniki
  • 3 views
  • By e-mobilni

Domača polnilna postaja za brezskrbno mobilnost?

Kako in zakaj izbrati domačo polnilno postajo? Kupili ste električni avto ali pa ste ravno pred odločitvijo za nakup. Pa vendar ali ste prepričani, da ste se vprašali, kako in kje ga boste polnili?  Dejstvo je, da v 60 do 70 % polnjenj lastniki EV le-ta polnijo doma na domačih polnilnicah, ker je to seveda cenovno najugodnejše, najenostavnejše in časovno najprimernejše.  V nadaljevanju preberite nekaj zanimivih nasvetov, za katere smo prepričani, da vam bodo koristili in da bo vaša odločitev veliko lažja. 🙂

V Sloveniji praktično ne najdemo več stanovanjskega ali poslovnega objekta brez standardne 220V priključne vtičnice. Seveda lahko tudi to uporabimo za polnjenje našega električnega avtomobila, vendar glede na to da so baterijske zmogljivosti v že obstoječih električnih avtomobilih večje od 50kWh bo polnjenje takšnega avtomobila trajalo 25 ur in več. Polnilnice ki jih vidimo na javnih mestih so seveda predrage in nerentabilne za domačo uporabo, zato so domače pametne polnilnice pravi odgovor, saj lahko polnimo tudi do 10 x hitreje kot na navadni vtičnici.

Večina lastnikov električnih vozil in hibridnih avtomobilov se odloči za nakup polnilne postaje za svoj dom iz večih razlogov. Upoštevati je treba več dejavnikov:

  • hitrost polnjenja,
  • namestitev, lokacija, obstoječa infrastruktura
  • moč  in prilagoditev moči polnjenja,
  • zmogljivost in velikost,
  • enostavnost uporabe in stroški.

Hitrost polnjenja

Prva stvar, ki jo morate vedeti, je moč, s katero se lahko napolni vaše električno vozilo, in zmogljivost električnega sistema na domu, oziroma kjer bo polnilna postaja nameščena. Prav tako morate poznati vrsto priključka vašega avtomobila, recimo tip 1 ali tip 2 in kakšna je kapaciteta baterije v vašem vozilu. Glede na to da javna infrastruktura za polnjenje vozil v tem trenutku še ni zelo razvita, nedostopna ali cenovno ugodna je potrebno vzeti v obzir tudi namen in način uporabe električnega vozila. Več podatkov o časih polnjenja smo zbrali na naši podstrani: Časi polnjenja

Večino teh podatkov dobite pri proizvajalcu vozila in so del tehničnih specifikacij vozila. Na drugi strani pa je optimalno, da zmogljivost vaše polnilne infrastrukture dosega vsaj takšne parametre polnjenja kot jih zmore vaše vozilo. Seveda nič ne škodi, če je polnilna postaja zmogljivejša, saj se lahko polnilne postaje, glede na  največjo moč polnjenja, navzdol prilagodijo preko programske opreme. Več o brezplačni programski opremi JuiceNet, ki nadzoruje in upravlja naše polnilnice. Tudi sama investicija v malo zmogljivejšo polnilno postajo ni tako drastično večji strošek.

Namestitev: lokacija in infrastruktura za domačo polnilno postajo

Optimalno lokacijo za domačo polnilno postajo izberemo glede na prostorsko ureditev in možnosti za postavitev-namestitev le te. Namestitev je seveda odvisna od vas, najpogostejše lokacije so seveda v garaži ali pred njo oziroma na dvorišču. Zelo pomembno je tudi da upoštevate da je potrebno do tja speljati ustrezno električno omrežje. Naše polnilne postaje omogočajo postavitev tako znotraj kot tudi zunaj saj so zaščitene pred vremenskimi vplivi. Z uporabo našega posebnega stojala lahko polnilnico postavite tudi samostojno- samo stoječo, recimo na dvorišču.

Nujno je potrebno upoštevati da za zagotovitev želene moči potrebujemo ustrezno električno infrastrukturo., predvsem govorimo o jakosti toka in 1 ali 3 faznem priključku. Ni nezanemarljivo še takoj poudariti da je trifazni priključek boljša- hitrejša izbira, saj omogoča večjo zmogljivost, po drugi strani pa je strošek vzpostavitve takšnega priključka dražja

Svetujemo, da se pri vašem operaterju za dobavo električne energije pozanimate o možnostih in ceni vzpostavitve takšne električne infrastrukture.

Pri nas vam lahko brezplačno svetujemo, več o sami pripravi in montaži, ki jo tudi nudimo pa lahko preberete na naši podstani: Montaža hišnih polnilnic in Priprava za domače polnilne postaje

Moč- zmogljivost, enostavnost “user friendly”

MOč-zmogljivost polnilnice za električna vozila je na eni strani neposredno povezana z tehničnimi karakteristikami vašega vozila, na drugi strani pa je pomembna tudi polnilna kapaciteta polnilnice same, kakšna je programska oprema za upravljanje in nadzor nad polnilnico. Glede na to da električni avto prispeva k čistejšem okolju bi vsak uporabnik želel tudi podatke o zgodovini oziroma o ciklih polnjenja. Z našo aplikacijo JuiceNet app postane polnjenje enostavno in uporabniku prijazno.

JuiceBox Pro 32 je tudi ena najmanjših polnilnic na tržišču zato vam sama namestitev ne vzame veliko prostora. Prepričajte se in pridružite več kot 30.000 uporabnikom JuiceBox Pro.

Nakup električnega vozila je prvi korak k vznemirljivi prihodnosti inovacij in čistejšega okolja. Električni avtomobili se še naprej razvijajo in izboljšujejo, enako je in bo s polnilnimi postajami. Izbrali ste pravi električni avtomobil, zato se prepričajte, da boste izbrali tudi pravo polnilnico.

Izberite svoj JuiceBox